Hoe 'Try That in a Small Town' van Jason Aldean een politieke controverse werd (2023)

Countryzanger Jason Aldean, hier afgebeeld tijdens een optreden tijdens de Academy of Country Music Awards in Frisco, Texas in mei, wordt geconfronteerd met een allegaartje van terugslag en lof voor een nieuwe videoclip die openlijk verwijst naar burgerwacht.Suzanne Cordeiro/AFP via Getty Images onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

Suzanne Cordeiro/AFP via Getty Images

Hoe 'Try That in a Small Town' van Jason Aldean een politieke controverse werd (2)

Countryzanger Jason Aldean, hier afgebeeld tijdens een optreden tijdens de Academy of Country Music Awards in Frisco, Texas in mei, wordt geconfronteerd met een allegaartje van terugslag en lof voor een nieuwe videoclip die openlijk verwijst naar burgerwacht.

Suzanne Cordeiro/AFP via Getty Images

Country Music Television (CMT) zegt dat het de muziekvideo "Try That In a Small Town" van Jason Aldean niet langer zal uitzenden nadat critici van de video zeiden dat het teksten bevatte die wapengeweld verheerlijkten en traditioneel racistische ideeën overbrachten.

Muziekfuncties

'Small Town' van Jason Aldean maakt deel uit van een lange erfenis met een zeer duistere kant

Een CMT-woordvoerder bevestigde donderdag de verhuizing naar NPR, maar gaf geen commentaar op de redenering.

Sinds de release van de video op vrijdag is het naar voren gekomen als een bekend soort politieke lakmoesproef, met interpretaties van de boodschap die vaak langs stemscheidingen vallen.

Hier een overzicht van de situatie:

Waar gaat "Probeer dat eens in een kleine stad" over?

Aldeaans, een 46-jarige countryzanger uit Macon, Georgia, bracht het nummer voor het eerst uit in mei, maar het duurde totde release van de video op 14 juli- als promotie voor zijn 11e aankomende album - dat het discours op gang kwam.

Ineen verklaring die naast de video is vrijgegeven, zei Aldean dat het lied een "onuitgesproken regel" vertegenwoordigt voor degenen die in kleine steden zijn opgegroeid: "We steunen elkaar allemaal en we letten op elkaar." De zanger wordt niet gecrediteerd als schrijver voor het nummer, zoals voor de meeste van hem het geval is geweest27 hitsingles.

Het record

Jason Aldean wil dat zijn muziek voor zichzelf spreekt

Bedreigingen voor buitenstaanders (en de implicatie dat die buitenstaanders uit steden komen) zijn aanwezig in de songtekst, die begint met een lijst van misdaden die kunnen plaatsvinden in stedelijke omgevingen ("Sucker punch iemand op een trottoir / autodief een oude dame bij een rood licht") en crescendo in het titulaire refrein:

"Nou, probeer dat eens in een kleine stad / Kijk hoe ver je komt op de weg / Hier in de buurt zorgen we voor onze eigen / Als je die grens overschrijdt, duurt het niet lang / Voor jou om erachter te komen, raad ik je aan niet doen."

Aldean verhoogt de burgerwacht door het tweede refrein te overbruggen met een verwijzing naar wapenrechten, zingend:

"Ik heb een pistool dat mijn opa me heeft gegeven / ze zeggen dat ze op een dag gaan verzamelen. / Nou, die s *** kan in de stad vliegen / veel geluk / Probeer dat in een kleine stad".

Waarom is de video zo verdeeld?

Afgewisseld tussen shots van Aldean-zang zijn clips van vandalisme, rellen en politie-ontmoetingen, waarvan een groot deel doet denken aan raciale onrechtvaardigheidsprotesten.

Sommige scènes dragen een Fox News-chyron, maar andere alssommige TikTok-speurneuzen hebben erop gewezen, lijken stock footage te zijn, in sommige gevallen van bijeenkomsten uit andere landen.

Politiek

Wanneer Republikeinen 'Cultuur annuleren' aanvallen, wat betekent dat dan?

Maar veel van de kritiek rond de video heeft minder te maken met deze clips dan met de setting: het Maury County Courthouse-gebouw in Columbia, Tennessee, dat dient als een met Amerikaanse vlag gedrapeerde achtergrond voor Aldean en zijn band.

Het oriëntatiepunt was de plaats vanrassenrellen in 1946evenals een lynchpartij in 1927 waarbij een blanke menigte een 18-jarige zwarte man, Henry Choate, uit de gevangenis haalde en hem met de auto door de stad sleepte, volgens verschillende mediaberichten, waaronder een gedetailleerd verslag vanDe Washington Post.

Choate had naar verluidt bekend dat hij een 16-jarig blank meisje had aangevallen "om zijn leven te beschermen", ook al kon het meisje "hem niet met zekerheid identificeren als de aanvaller".Nagemeld.

Wat zegt Aldean?

Dinsdag, Aldeanhard teruggedrongen tegen beschuldigingenhij was 'pro-lynchen' en zei dat een dergelijke interpretatie 'te ver gaat' en 'gevaarlijk' is.

"Er is geen enkele tekst in het nummer die naar ras verwijst of ernaar verwijst", schreef hij op Twitter. "Probeer dat in een kleine stad, voor mij, verwijst naar het gevoel van een gemeenschap die ik had toen ik opgroeide, waar we voor onze buren zorgden, ongeacht verschillen in achtergrond of geloof."

"NIEMAND, ook ikzelf niet, wil zinloze krantenkoppen of uit elkaar gescheurde gezinnen blijven zien", schreef hij.

Het record

Hoe het geluid van countrymuziek veranderde

Het productiebedrijf achter de video's, TackleBox, verdedigde ook de locatie van de video als een populaire filmplekAmusement vanavonddat elk "alternatief verhaal" over de redenen waarom het werd gekozen onjuist was.

Aldean heeft vijf Grammy Award-nominaties ontvangen (waaronder twee voor Best Country Album) voor zijn twee decennia muziek die het plattelandsleven van arbeiders uitbeeldt. En tijdens dat succes is hij er zelden voor teruggeschrokken om zijn rechtse politieke opvattingen te delen.

Zijn vrouw, Brittany Aldean, en zijn zus, Kasi Rosa Wicks,lanceerde een conservatieve kledinglijngewijd aan het trollen van liberalen. Aldean verdedigdezijn kinderen in anti-Joe-Biden kleding kledenen hijzelf voorzwart gezicht dragenals onderdeel van een Halloween-kostuum uit 2015. Hij werd opgemerktgolfen naast Donald Trumpen leverde een geïmproviseerdeoptreden in het Mar-a-Lago-resort van de voormalige president.

Het record

Maar op andere momenten heeft de zanger geprobeerd een meer genuanceerde lijn naar de politiek te bewandelen, misschien wel het meest memorabel na het overleven van deMassale schietpartij in 2017 op een muziekfestival in Las Vegas.

Aldean trad op het podium op als slotact van de avond toen de opnames begonnen. Zes maanden later kwam hij er op zijn tenen doorheenhet opgefriste wapenbeheersingsdebat, die in een interview zei dat tragedies niet mogen worden gebruikt als voer voor politieke argumenten, maar was het er uiteindelijk over eens dat het "te gemakkelijk was om aan wapens te komen" in de VS.

Hoe reageren andere mensen?

Voorstanders van wapenbeheersing behoren tot de luidste critici van het lied en zeggen dat "Try That in a Small Town" een gevaarlijk oog-om-oog-ethos verheerlijkt.

Shannon Watts, oprichter van de groep Moms Demand Action, noemde het een "ode aan een zonsondergangstad" die suggereerde dat "mensen worden geslagen of neergeschoten omdat ze de vrijheid van meningsuiting uiten".

Het record

Is de relatie van countrymuziek met de NRA aan het verschuiven?

Anderen zeiden dat de hints van het lied naar geweld duidelijk racistische hondenfluitjes waren, die inspeelden op de weergave van protesten zoals het verbranden van vlaggen in het lied. Tennessee staatVertegenwoordiger Justin Jones, een democraat, vatte het samen als een "gruwelijk lied waarin wordt opgeroepen tot racistisch geweld".

Sheryl KraaiEnMargo prijsbehoren tot de muzikanten die zich tegen het lied hebben uitgesproken. Maar anderen, zoalsTravis TrittEnBlanco bruinbeschreef de reactie als oneerlijk sociaal commentaar.

Politieke commentatoren aan de rechterkant hebben de countrymuziekcanon, en Aldean in het bijzonder, hooggehouden als een luidspreker voor ondergewaardeerde conservatieve waarden.

2024 GOP primaire kanshebbers zoals Trump,ondernemer Vivek Ramaswamyen de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, verdedigden allemaal de artiest, waarbij DeSantis zei: "Als de media je aanvallen, doe je iets goed."

Als aandacht zijn doel was, dan zou Aldean het ermee eens kunnen zijn: vanaf donderdagmiddag stond "Try That in a Small Town" op nummer 1 in de VS op iTunes en wasmet de nummer 2-plek op YouTubepopulaire muziekvideo's.

FAQs

What is Jason Aldean's controversial new song? ›

Jason Aldean's Try That in a Small Town is experiencing exponential growth following controversy over its music video. The song, which was released in May, debuted at No. 2 on the Billboard Hot 100 this week, just behind a solo single from BTS's Jung Kook, Seven, featuring Latto.

When did Jason Aldean release Try That in a Small Town? ›

What was Jason Aldean's number one song? ›

1 on Billboard country chart after controversy. (Gray News) – Jason Aldean is making waves on the Billboard music charts this week following the controversy over his new single “Try That in a Small Town” and its music video.

What town is Jason Aldean from? ›

Jason Aldine Williams was born in Macon, Georgia, on February 28, 1977. His parents separated when he was three. He was raised by his mother in Macon, and during the summer he spent time with his father in Homestead, Florida.

What is the controversy around Try That in a Small Town? ›

While the song's lyrics have come under fire, its music video was widely condemned for juxtaposing real-life news footage of protests around the country with lyrics like, "Got a gun that my granddad gave me / They say one day they're gonna round up / Well, that s--- might fly in the city, good luck."

Why did Jason Aldean edit Try That in a Small Town? ›

Jason Aldean's 'Try That In A Small Town' music video edited due to copyright issues. The country singer's music video was pulled from CMT's rotation last week.

What part of Florida did Jason Aldean buy? ›

According to Realtor.com, Aldean paid $4.1 million for the new 5-bedroom, 5-bathroom, 4,452-square-foot beach house in Santa Rosa in August of 2020. Aldean Beach House that He is Keeping near Santa Rosa, Florida.

Who opened for Jason Aldean at Cheyenne Frontier Days? ›

Grammy-nominated country superstar Jason Aldean — along with supporting acts Gabby Barrett and John Morgan — rocked the Frontier Nights stage Friday night as part of the first of the 10-day festival's seven shows this year. The Georgia-born Aldean, who has reached the No.

Did Luke Bryan pull his music from CMT? ›

CLAIM: Country singer Luke Bryan pulled his videos from Country Music Television and said, “Time for the Bud Light treatment.” AP'S ASSESSMENT: False. That claim originated on a website that publishes made-up, satirical content.

What's the number 1 song in the world ever? ›

According to Guinness World Records, Irving Berlin's "White Christmas" (1942) as performed by Bing Crosby is the best-selling single worldwide, with estimated sales of over 50 million copies.

Who has the longest number 1 song ever? ›

"Old Town Road" holds the record for the longest stretch at No. 1 with 19 weeks. It also became the fastest song in history to be certified diamond.

Who had 7 consecutive #1 hits? ›

1's. With the release of her single "Where Do Broken Hearts Go" in early '88, Whitney Houston set the record as the only artist ever to reach the milestone of seven consecutive No. 1 hits on the US Billboard Hot 100.

Is Jason Aldean a Millionaire? ›

Jason Aldean, an American country singer, has a net worth of $110 million. Born as Jason Aldine Williams, he is more commonly known as Jason Adlean. He gained most of his net worth from the sales of his twelve hit singles and four albums.

Where does Jason Aldean live Nashville? ›

Why does Jason Aldean have Memphis tattooed on his arm? ›

Inside the sleeve, Aldean dons a cross that bares the names of his oldest daughters, Keely and Kendyl, and he has the names Memphis and Navy etched on his forearms to tribute his younger children.

Why is Jason Aldean's new album called Macon? ›

Named after Jason Aldean's hometown of Macon, Georgia, the project was inspired by the superstar's upbringing in the Peach State and the proud influence fellow Georgians had on him.

What does the tattoo on Jason Aldean's arm say? ›

Inside the sleeve, Aldean dons a cross that bares the names of his oldest daughters, Keely and Kendyl, and he has the names Memphis and Navy etched on his forearms to tribute his younger children. Finally, the Tattoos on This Town artist has “Brit” written on his wrist.

Did Jason Aldean sell the rights to his music? ›

The announcement notes that Aldean has sold 90% of his artist share of the masters; his longtime label, BBR Music Group, retains its portion, and Aldean remains a Broken Bow/BMG recording artist. “It's cool that a company like Spirit, that's been around so long, has taken on my music catalog.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated: 30/11/2023

Views: 5581

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.